Welkom Op:

Slowakije / Natuur-en berggebieden


Op deze pagina vind u meer informatie omtrent de Natuur en berggebieden in Slowakije. Tevens hebben we hieronder enkele nuttige links omtrent Natuur en berggebieden in Slowakije voor u verzameld.

- Uphill.nl Informatie omtrent Slowakije

Natuur Slowakije

Wintersport in Slowakije

Voor de liefhebbers van wintersport heeft Slowakije veel te bieden, want de skipistes zijn vrijwel overal in het land te vinden. Slowakije ligt in het Karpatengebergte, dat na de Alpen het tweede grootste en langste gebergte in Europa is. De Karpaten beginnen naast de Donau bij Bratislava, en strekken zich uit over de gehele lengte van Slowakije tot in de Oekraïne en Roemenië. Slowakije biedt tientallen goed uitgeruste skigebieden, geconcentreerd in de noordelijke bergketens zoals de Hoge en Lage Tatra, Grote en Kleine Fatra, West Tatra en de Orava regio. Maar in Slowakije kan men ook genieten van diverse, lokale skiresorts. Het skiseizoen loopt normaal gesproken van eind november tot de laatste week van maart. Skiërs vinden de beste omstandigheden in de Lage Fatra (Mala Fatra), Grote Fatra (Velka Fatra), West-Tatra (Zapadne Tatry), Lage Tatra (Nizke Tatry) en hoge Tatra (Vysok Tatry). Hier vindt men mooie pistes en routes voor skiërs van alle categorieën evenals uitgebreide services. Alle skigebieden zijn uitgerust met gondellift, stoeltjeslift of sleepliften en faciliteiten voor het maken van kunstmatige sneeuw. Skiërs kunnen bijvoorbeeld genieten van de hellingen van de Skalnate Pleso op 1751 meter boven de zeespiegel, Strbske Pleso op 1360 meter boven de zeespiegel, maar ook op de noordelijke en de zuidelijke zijde van Chopok (Lage Tatra) tot 2024 meter hoogte. Smokovec in de Hoge Tatra was de plek van diverse World Cup en Europa Cup wedstrijden van de FIS in de afdaling skiën en was kandidaat voor de 20ste Olympiade Winterspelen in 2006.
Langlaufers vinden in Slowakije vele goed onderhouden loipes, bijvoorbeeld in de Hoge Tatra bij Strbske Pleso, Ziarska Dolina, Skalka en Donovaly. Overal valt te genieten van de prachtige natuur.

Slowakije biedt ook voor voor snowboarders uitstekende natuurlijke omstandigheden. De meest populaire snowboardparken bevinden zich in het noordelijk deel van Slowakije en hebben heuvelachtig terrein met een keur aan faciliteiten voor free-style trucs, zoals U-ramps en freestyle jump. In de afgelopen jaren zijn op verscheidene plaatsen snowboard wedstrijden gehouden als de Nescafe Cup en Red Bull drive in 2006. Jasna is een van de meest bekende skicentra van de Lage Tatra en biedt aan haar bezoekers het onlangs geopende snowboard park met de Burton snowboard School, waar professionals klaar staan voor snowboardlessen en free-style snowboardtrucs in de U-ramp. Jasna is geschikt voor alle niveaus van snowboarding. Ook in het Fatragebergte zijn goed skicondities en skicentra te vinden, bijvoorbeeld in Ski Park Ruzomberok en in het Vratnadal het skicentrum Paseky. De meest populaire gebieden voor snowboarders zijn Velka Raca en Martinske Hole. De Hoge Tatra is het hoogste skigebied in Slowakije. Snowboard liefhebbers en skiërs kunnen genieten van de uitstekende pistes in bijvoorbeeld Strbske Pleso.Nationaal Park Hoge Tatra (TANAP)

Het nationaal park Hoge Tatra behoort tot de mooiste in Slowakije. De Hoge Tatra is het eerste nationale park in 1948 en omvat de bergketens van Belianske Tatry en Západné Tatry (West-Tatra). Met een lengte van 55 kilometer is het een van de kleinste alpine bergketens in Europa. Het Hoge Tatra nationaal park heeft een oppervlakte van 73.800 hectare met een 30.703 hectare grootte bufferzone. Het strekt zich uit over de districten Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok en Tvrdošín. De hoogste top van de Hoge Tatra en van de hele Karpaten, is de Gerlachovský štít op 2655 meter, terwijl de symbolische nationale top van Slowakije, eveneens gelegen in het nationaal park, de Kriváň is, met een hoogte van 2495 meter.

Bijna tweederde van het nationaal park wordt bedekt door bossen. De dominante boomsoort is de spar en verder de grove den, de Zwitserse den, de lariks en de Zwitserse bergenden. Loofbossen komen minder voor en vindt men vooral in de Belianske Tatry. Bijzonder is de aanwezigheid van maar liefst 110 bergmeren, die zijn gevormd in glaciale waterkokers. Het diepste bergmeer is de Veľke Hincovo pleso, met een maximale diepte van 54 m. Van de vele watervallen is de grootste de Kmeťov met een hoogte van 80 meter. In de Hoge Tatra gebied vindt men vele karstformaties. Toegankelijk voor het publiek is de grot Belianska jaskyňa (1750 m lang) met zijn fascinerende druipsteenformaties.

In het nationaal park Hoge Tatra zijn 1400 plantensoorten, waaronder veel waardevolle en zeldzame. De meest interessante dieren in de regio zijn de gems, de steenarend en marmotten. Heel zeldzaam kan men er de wolf, de lynx en bruine beer tegenkomen.

Toeristisch is de Hoge Tatra de meest ontwikkelde regio van Slowakije met het grootste aanbod van voorzieningen voor zomervakantie, bergsport en wintersport. Men vindt er kuuroorden en populaire vakantieoorden als Štrbske Pleso, Starý Smokovec en Tatranská Lomnica.

De Hoge Tatra heeft een dicht netwerk van goed bewegwijzerde wandelroutes van diverse moeilijkheidsgraden door de mooiste Tatra valleien naar de dorpen, bergmeren en landschappelijke en culturele bezienswaardigheden. De langste route (46,5 km) is de Tatranská magistrála (de Centraal-Tatra Route), die parallel loopt met de kam over de zuidelijke valleien en hellingen en uitzicht bieden op de Lage Tatra. De Hoge Tatra zijn een paradijs voor bergbeklimmers. De hoogste rotsachtige muur is de 900 meter noordelijke muur op Malý kežmarský Štít. Onder de klimmers de meest populaire is de Galéria Ganku route. In de Westelijke Tatra zijn de meest beroemde toppen de Ostrý Roháč en Plačlivé. De kloof Červený žľab pod Satan en andere kloven in die buurt, zijn populair onder wandelaars.

Er zijn zestien bewegwijzerde routes voor mountainbikes, gerangschikt naar moeilijkheidsgraad, variërend van eenvoudige, via de middellange routs tot vier moeilijke trails. Het hoogst gelegen doel ligt op 1665 meter hoogte en heeft een 14,2 kilometer lange route van Tatranská Polianka naar het berghotel Slieszy Dom, met een hoogte verschil van 602 meter. Van april tot eind oktober kunnen golfers gebruik maken van de golfbanen aan de voet van de bergen tussen Veľká Lomnica en Tatranská Lomnica.

Skiërs en snowboard fans kunnen kiezen uit een groot aantal skigebieden in de Hoge Tatra, met een breed scala aan pistes voor skiërs van ieder niveau.


Bergen

Slowakije is een land van sport en recreatie. Slowaakse bergen zijn doorsneden door duizenden kilometers van toeristische paden en sporen. Ze behoren tot de beste aangewezen bergen in Europa. Ze zijn gezien in reeksen op kaart die regelmatig worden bijgewerkt. Kaarten van tracks die langs de Donau en deels over bergketens lopen zijn ook beschikbaar voor fietsers. In Slowakije kunnen de toeristen verschillende sporten beoefenen, met inbegrip van golf, yachting, bergbeklimmen, raften, skiën, paragliden en vele anderen sporten. Slowaakse collectieve sport teams zijn vrijwel bekend in heel Europa. Honden races vinden ook hier plaats, alhoewel hun traditie nog niet zo lang is als dat van de paardensport. Paardrijden is ook een aantrekkelijke sport.

In Slowakije is er meer dan 12000 kilometer aan goed onderhouden wandelpaden. Slowakije is een van de landen met de beste gemarkeerde toeristische paden. De rode markering leidt langs de heuvels van alle toegankelijke bergen. De groene, de blauwe en de gele markeren de wegen langs de bergen of de toeristische routes.

Natuur


In de bossen en bergstreken van Slowakije komen diersoorten voor die in Nederland uiterst zeldzaam of geheel verdwenen zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld beren, wilde katten, herten, vossen en wolven. In de hooggelegen gebieden leven gemsen, moeflons, bergmarmotten, marters, wilde zwijnen en lynxen. Wie geluk heeft kan bijzondere vogels zien zoals de steenarend in de hoogste bergen van Slowakije en de drieteenspecht. Ook nestelen er veel ooievaars in het hele land. Van de vele soorten vis die in de wateren van Slowakije zwemmen zijn de karper, de forel, de snoek en de paling het bekendst.