Welkom Op:

Slowakije / Informatie


Op deze pagina vind u meer informatie omtrent Slowakije. Tevens hebben we hieronder enkele nuttige links omtrent Slowakije voor u verzameld.

- Uphill.nl Informatiebron Slowakije

Informatie

Ligging

Slowakije is een jonge republiek in Midden-Europa, dat op 1 januari 1993 onafhankelijk werd van Tsjechoslowakije, dat hierdoor uit elkaar viel. Het land ligt ten westen van Tsjechie met Polen in het noorden, Oekraine in het oosten, Hongarije in het zuiden en Oostenrijk in het zuidwesten.

Klimaat

zon slowakijepuntcom

Het klimaat heeft een sterk continentaal karakter met warme zomers en koude winters. In de bergen is het over het algemeen koeler. In januari is in Bratislava de gemiddelde temperatuur overdag -3 tot 2°C en in juli 16 tot 26°C.

De neerslag varieert sterk. In de beide Tatragebergtes komt neerslag tot 1800 mm voor, in Bratislava gemiddeld 611 mm. De zomermaanden zijn het natst. De droogste periode is van januari tot en met april met een gemiddelde van 39-43 mm regen.

Land en mensen

Het meeste van Slowakije wordt doorkruist door de Karpaten Mts.; Met inbegrip van de Tatra en de Beskiden. Gerlachovka (8737 ft/2663 m) in de Hoge Tatra, is de hoogste top. Slowakije is een deel van de Kleine Alföld, een vlakte. De vruchtbare bodem is drooggelegd door de Donau en de zijrivieren, met name de Váh.


In verschillende van zijn rivieren zijn dammen aangelegd voor het opwekken van elektriciteit. De belangrijke steden Bratislava en Komárno, herbergen de belangrijkste havens de Donau, Košice, Trnava en Nitra.

De Slowaken omvatten ongeveer 85% van de bevolking; andere groepen zijn de Hongaren (boven de 10%), zigeuners en Tsjechen (die zijn etnisch en taalkundig gerelateerd met de Slowaken, maar hebben een eigen geschiedenis en culturele tradities). Een wet doorgevoerd in 1995, en door sterk verzet tegen die wet van de Hongaren en andere minderheden, is Slowaaks de enige officiële taal gemaakt. Hongaars word er ook gesproken. Ongeveer 60% van de bevolking beheerst Rooms-Katholicisme, en er zijn aanzienlijke protestantse (voornamelijk Lutherse) en orthodoxe minderheden.

Economie

Boerderijen, wijngaarden, boomgaarden en weilanden voor de voorraad vormen de basis van de economie in Slowakije. De belangrijkste gewassen zijn tarwe, gerst, aardappelen, suikerbieten, hop en fruit. Het bergachtige deel van Slowakije heeft uitgestrekte bossen en weiden, dat wordt gebruikt om schapen intensief te laten grazen, en is rijk aan minerale bronnen, met inbegrip van hoogwaardig ijzererts, koper, magnesiet, lood en zink. Er zijn ook een aantal minerale bronnen, met name op Piešt'any, en veel populaire vakantieoorden. Slowakije is aanzienlijk veranderd in de industrialisatie en verstedelijking sinds de Tweede Wereldoorlog. De industrie produceert metalen en metalen producten, voedsel, olie en gas, cokes, chemische producten, synthetische vezels en textiel, machines, keramiek, en motorvoertuigen. De belangrijkste handelspartners zijn Duitsland, Oostenrijk, Italië, Tsjechië en andere Oost-Europese landen. Het land is lid van de Europese Unie.

Regering

Slowakije is een parlementaire democratie. Het heeft een eenkamerparlement, het Slowaakse eenkamerparlement, telt 150 afgevaardigden, de leden worden gekozen door de volksmond en de evenredige vertegenwoordiging voor vier jaar. De voorzitter wordt gekozen door de stemmen van de bevolking voor een periode van vijf jaar. Bij het volgen van de parlementsverkiezingen, word de leider van de meerderheid partij of coalitie de meerderheid meestal benoemd tot premier door de president. Het kabinet wordt benoemd door de president op aanbeveling van de premier. De belangrijkste politieke partijen zijn de Beweging voor een Democratisch Slowakije, de Slowaakse Democratische en Christelijke Unie, partij-Richting Derde Weg, de Hongaarse Coalitie partij, de Nieuwe Civic Alliance, en de Slowaakse communistische partij. Het land is verdeeld in 8 regio's en 79 districten, voor administratieve doeleinden.

De Slowaken in de geschiedenis

Het gebied dat nu de samenstelling van Slowakije is werd geregeld door Slavische stammen in de 5e-6e eeuw. In de 9e eeuw maakte Slowakije deel uit van het grote rijk van Moravië, waaronder de heersers van het christendom werden ingewijd door de Heilige Cyril en Methodius. Van de Magyar verovering van Slowakije in het begin van de 10e eeuw. tot 1918, viel Slowakije over het algemeen onder de Hongaarse leiding. De Duitse en de joodse nederzettingen in de Slowaakse steden dateren uit de Middeleeuwen, het merendeel van de Slowaken bleven boeren op het platteland, hoewel sommige burgers waren geworden. Tsjechisch-Slowaakse contacten, gebroken na het ter onder gaan van het Moravische rijk, werden hersteld door de 14de eeuw; En de 15e eeuw (De hussieten zijn een verzameling van protestantse groeperingen, die zich door de theoloog Johannes Hus geïnspireerd zagen.) in Bohemen genoten zij invloed van de Hussieten-beweging in Slowakije.


In de 18de eeuw, streefde Maria Theresia en Jozef II de vrijheid van godsdienst en sociale hervormingen in Slowakije na, maar intensiveerde Germanisering sterk. Dit beleid gaf een aanzet tot een Slowaakse nationale heropleving, die groeide gestaag in de 19e eeuw. De katholieke geestelijken, die bezat het enige aanzienlijke lichaam van de Slowaakse intellectuelen, gemaakt van de belangrijkste leiders van de nationalistische beweging. L'udovít Štúr werd de vader van de moderne Slowaakse literaire taal. Tijdens de anti-Habsburgse revoluties van 1848, tot Štúr Tsjechische vertegenwoordigers in een pan-Slavische congres in Praag. Ook in 1848, formuleerde de Slowaken een reeks van eisen voor toenemende politieke en taalkundige rechten.

Er hebben zich wat botsingen tussen de Slowaken en Hongaren voorgedaan, en Magyarisatie verminderde tijdelijk; maar na de compromis tot oprichting van de dubbele Oostenrijks-Hongaarse monarchie in 1867, werd Magyarisatie weer geïntensiveerd, hetgeen de Slowaakse nationalisme extra verhoogde. Grootschalige immigratie (1900-1910) van de Slowaakse landloze boeren naar Amerika gaf Slowaaks onafhankelijkheids beweging op een aanzienlijke wijze steun in de Verenigde Staten tijdens de Eerste Wereldoorlog, tijdens dat moment waren de Slowaken en andere nationaliteiten van het Habsburgse rijk opgewonden voor vrijheid.

Touristische steden van Slowakije

* Bratislava
* Záhorie
* Podunajsko
* Dolné Považie [ Lagere regio rivier Váh]
* Stredné Považie [ Middelste regio rivier Váh ]
* Severné Považie [ Noordelijke regio rivier Váh]
* Nitriansko [ Nitra regio ]
* Horná Nitra [ Hogere regio ]
* Orava
* Turiec
* Horehronie
* Pohronie
* Ipeľsko [ Ipeľ Rivier regio ]
* Gemer
* Liptov
* Tatras
* Spiš
* Košice
* Šariš
* Horný Zemplín
* Dolný Zemplín